Resultaten kindermonitor

OPVOEDING


Opvoeden houdt in dat ouders hun kind begeleiden bij het opgroeien tot een zelfstandig individu, iemand die meedoet in de samenleving.

Bij opvoeden gaat het om het bieden van liefde, aandacht, veiligheid en structuur. Maar ook om het overdragen van kennis en bijbrengen van normen en waarden(2)




OPVOEDEN


"Bijna 1 op de 4 ouders ervaart (enige) problematiek bij het opvoeden"

De aard van de problematiek is meestal mild, maar kan ook aanzienlijk tot (zeer) ernstig zijn. Opvoedproblematiek wordt vooral ervaren in gezinnen met kinderen met een ernstige ziekte, een handicap of psychosociale problematiek. Maar we zien ook meer opvoedproblemen in gezinnen waar de ouders zelf kampen met problemen, zoals moeite met rondkomen, werkloosheid, verslaving, conflicten, tijdgebrek en psychische problematiek.


Ouders zijn over het algemeen tevreden over hun eigen leven en dat van hun kind. Lastig wordt het voor ouders als een kind bijvoorbeeld niet goed luistert, niet goed te kalmeren of niet te corrigeren is. Ouders geven aan dat vooral geduld bewaren (36%) en consequent zijn (34%) lastig kunnen zijn bij het opvoeden.

OUDERSCHAP


Bij ouderschap gaat het om meer dan opvoeden alleen. Het krijgen van een kind verandert het leven van mensen. Het heeft invloed op de relatie, de balans tussen werk en privé, de financiële situatie, sociale contacten, etc. Als een ouder het ouderschap positief beleeft, dan heeft dit een positieve invloed op het opvoedgedrag. Dit heeft op zijn beurt een positieve invloed op het welzijn van het kind. Hierdoor kunnen gedragsproblemen worden voorkomen (3).

In de kindermonitor hebben wij ouders de open vraag voorgelegd hoe zij het ouderschap ervaren.

De wordcloud geeft hier een samenvatting van.

We zien dat ouders het opvoeden over het algemeen als positief ervaren, maar het ook als een uitdaging beschouwen met lastige kanten.

Ik ervaar het ouderschap als een mooie, maar soms ook uitdagende reis samen met mijn kinderen.

STEUN


Ouders hoeven de opvoeding niet altijd alleen te doen. 28% van de ouders krijgt vaak of regelmatig hulp of steun van familie of vrienden.


"38% van de ouders krijgt zelden of nooit hulp of steun vanuit de informele kring."


Naarmate de kinderen ouder zijn krijgen ouders deze hulp of steun minder vaak. Verreweg de meeste ouders zijn tevreden met de hulp en steun die zij van familie en bekenden krijgen, ook als dit maar weinig is. Ouders die problemen hebben met opvoeden willen over het algemeen meer hulp en steun vanuit het informele netwerk krijgen.


"16% van de ouders heeft in het afgelopen jaar behoefte gehad aan hulp van een deskundige voor (het opvoeden van) het kind."


Dit percentage is het laagst voor de ouders van de jongste kinderen (11%) en het hoogst voor de ouders van de oudste kinderen (20%). Ouders die aanzienlijke tot (zeer) ernstige opvoedproblemen ervaren, geven ook beduidend vaker aan dat zij behoefte hebben gehad aan deskundige hulp. Het CJG en de psycholoog/pedagoog worden het vaakst genoemd als deskundigen van wie ouders hulp willen ontvangen.

Leuk en een mooie ervaring!
Maar ook wel zwaar als alleenstaande vader."

Ouders kunnen ook via internet informatie vinden over opgroeien en opvoeden. Op www.opvoeden.nl staat betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, opvoeden en opgroeien. Via de website kunnen ouders ook de contactgegevens van het gemeentelijke CJG of wijkteam vinden.

SEKSUELE OPVOEDING


"We zien meer openheid bij ouders om met hun kind over de seksuele ontwikkeling te praten" (ten opzichte van 2009)

Ook bij de seksuele opvoeding is de rol van ouders belangrijk. We zien dat ouders onderwerpen over relaties en seksualiteit vaker met hun kind hebben besproken, naarmate het kind ouder is. Van de ouders die niet over bepaalde onderwerpen hebben gesproken met hun kind is een groot deel dit nog wel van plan.