THUIS


Resultaten kindermonitor

88% van de kinderen in de regio woont bij hun eigen vader en moeder

Verreweg de meeste kinderen in de regio Noord- en Oost-Gelderland wonen bij hun eigen vader en moeder: 88%. 6% woont in een eenoudergezin. Meestal woont het kind dan (de meeste tijd) bij de moeder. 3% van de kinderen woont afwisselend bij vader of moeder (co-ouders). Minder dan 1% van de kinderen woont in een pleeggezin of in een instelling.


Hoe jonger de kinderen zijn, hoe vaker zij bij hun eigen vader en moeder wonen.

Ten opzichte van 2013 is het percentage kinderen dat bij de eigen vader en moeder woont afgenomen van 91% naar 88%.

Echtscheiding


"9% van de kinderen heeft een (echt)scheiding van de ouders meegemaakt."


Dit loopt op van 3% van de jongste kinderen (jonger dan 4 jaar) tot 14% van de oudste kinderen (8-12 jaar). Bijna vier op de tien kinderen die te maken hebben gehad met (echt)scheiding van de ouders, hebben daar nu nog zorgen of problemen over. In 14% van de gevallen is er volgens de ouders sprake van een vechtscheiding. 24% van de ouders spreekt niet van een vechtscheiding, maar vindt het ‘niet gemakkelijk gaan’.

Sociaal-economische status


"Eén op de vijf kinderen groeit op in een gezin met een lage SES."


(sociaal-economische status, gebaseerd op het opleidingsniveau van de ouders). Bijna 30% van de kinderen groeit op in een gezin met een hoge SES. Het opleidingsniveau van vooral de moeders is in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen.

Handreiking voor gemeenten

Het NJi (Nederlands Jeugdinstituut) biedt gemeenten ondersteuning bij het inrichten van een preventie- en zorgaanbod. Voor ondersteuning rondom relatieproblemen heeft het NJi een brochure uitgebracht. Deze brochure gaat over de gevolgen voor kinderen en jongeren van relatieproblemen tussen ouders en conflictscheidingen.

Klik hier voor meer informatie.

Rondkomen


"11% van de gezinnen heeft moeite met rondkomen."


Eén op de drie gezinnen geeft aan dat zij geen moeite hebben met rondkomen, maar wel op hun uitgaven moeten letten. Als er moeite is met rondkomen, bezuinigen ouders vooral op dagjes uit en vakanties. Maar er wordt ook bezuinigd op bijvoorbeeld muziekles. Soms is er geen geld voor zwemles of sport. Divosa heeft een handreiking gemaakt voor en met gemeenten, waarin tips staan om het kinderarmoedebeleid vorm te geven

Ingrijpende gebeurtenissen


Veel kinderen maken in hun jonge leven dingen mee die ingrijpend kunnen zijn.


"Bijna eenderde van de kinderen uit het onderzoek heeft het overlijden van een nabij familielid of een geliefd persoon meegemaakt."


Verder zien we dat een deel van de kinderen te maken heeft (gehad) met ingrijpende gebeurtenissen die zich afspelen binnen het gezin. Denk hierbij aan ziekte of handicap van het kind zelf of van een ander gezinslid, psychische problemen bij een ouder, conflicten in het gezin en (echt)scheiding.

3% van de 8- tot 12-jarige kinderen verleent mantelzorg. Jonge mantelzorgers kunnen heel zorgzaam zijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Als jonge mantelzorgers problemen hebben, zijn die niet altijd zichtbaar (1).