Werksituatie, opleiding en inkomen

Sociale omgeving

Leeftijd en geslacht


Clustering van sociale factoren

Burgerlijke staat


Overige risicofactoren

Leefstijl

Werksituatie, opleiding en inkomen


Het risico op een angststoornis of depressie is het meest toegenomen bij volwassenen die moeite hebben met rondkomen, laagopgeleiden, studenten en werkzoekenden. Deze resultaten zijn in lijn met De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van het RIVM, die voorspelt dat mensen met een lage Sociaal Economische Status (SES) zich de komende jaren steeds minder gezond voelen

Leeftijd en geslacht


Van de vrouwen tussen de 19 en 35 jaar heeft ruim de helft een verhoogd risico op een angststoornis of depressie. Dit percentage is hoog vergeleken met het gemiddelde van 44% van de gehele onderzoeksgroep. De stijging in deze groep is echter kleiner dan gemiddeld.

Burgerlijke staat


Het risico op een angststoornis of depressie is onder gehuwden kleiner dan onder volwassenen die alleen wonen of gescheiden zijn. De toename tussen 2012 en 2016 is echter het kleinst bij de groep gescheiden volwassenen (2%).

Leefstijl


Een ongezonde leefstijl (weinig beweging, alcoholgebruik en met name roken) hangt samen met een verhoogd risico op een angststoornis of depressie. Aangezien de leefstijl is verbeterd of gelijk gebleven, ligt hierin geen verklaring voor het hogere risico op een angststoornis of depressie ten opzichte van 2012.

Sociale omgeving


Sociale omgevingsfactoren hangen ook sterk samen met psychische gezondheid. Hierbij is wèl sprake van een ongunstige ontwikkeling ten opzichte van 2012. Meer volwassenen zijn eenzaam, hebben weinig contact met buren, zijn (overbelast) mantelzorger en meer volwassenen voelen zich gediscrimineerd.

Clustering van sociale factoren


Bovenstaande sociale omgevingsfactoren clusteren bij één op de tien volwassenen. Dit betekent dat meerdere van deze factoren tegelijkertijd bij één persoon voorkomen.

Overige risicofactoren


Naast de aspecten die in dit onderzoek zijn onderzocht, zijn er andere mogelijke risicofactoren. Zo kan een verklaring worden gezocht in het werkleven. Hoge werkeisen, zoals een hoge werkdruk en veel overuren, vergroten de kans op burn-out. Ook kan een verklaring worden gezocht in het gebruik van sociale media. De afgelopen jaren is het gebruik van sociale media flink toegenomen. Onderzoek laat zien dat het gebruik van sociale media negatieve effecten kan hebben op de mentale gezondheid.