GEZONDHEID


Nederland staat op plaats 6 van de gelukkigste landen van de wereld (4). Volgens onderzoek van Unicef (2013) zijn Nederlandse kinderen zelfs het gelukkigst van de wereld. In het onderzoek is gekeken naar armoede, gezondheid en veiligheid, onderwijs, (risicovol) gedrag, huisvesting en omgeving.

97% van de ouders in de regio NOG vindt de gezondheid van hun kind goed tot zeer goed.

Ouders die de gezondheid van hun kind als ‘gaat wel’, matig of slecht beoordelen, maken zich ook vaak zorgen om de gezondheid van hun kind. Ook zijn zij vaker dan gemiddeld bezorgd over het eten, de groei, ondergewicht, spraak- en taalontwikkeling en het slapen. Verder zien we dat deze ouders zich ook vaker zorgen maken over psychosociale aspecten zoals (faal)angst, pesten, contact met andere kinderen en verdrietig of somber zijn.

Ongeveer één op de vijf kinderen is in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek niet

naar school geweest omdat het ziek was. Bij verreweg de meeste kinderen ging het om een kortstondig verzuim van 1 dag tot maximaal 4 dagen.

GEZONDHEID

TANDEN POETSEN


"Bijna 90% van de kinderen tussen 2 en 12 jaar poetst een of twee keer per dag zijn/haar tanden."

Vooral bij de jongste kinderen poetsen de ouders de tanden, maar ook bij ruim 30% van de 8- tot 12-jarigen wordt door de ouders (na)gepoetst. Bij ruim driekwart van de kinderen worden de tanden voldoende* gepoetst. Naarmate kinderen ouder worden, wordt er minder vaak voldoende gepoetst.


* Richtlijnen voor tandenpoetsen van het Ivoren Kruis (5).

GEZONDHEID

SLAPEN


Slapen is ook voor kinderen belangrijk voor lichaam en geest. Als een kind voldoende slaapt, geeft dat een uitgerust en fit gevoel. Te weinig slaap leidt tot prikkelbaarheid, ongeconcentreerdheid, moeite met leren, hoofdpijn en verminderde weerstand (6). Ook leidt te weinig slaap mogelijk tot overgewicht (7). Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Gemiddeld heeft een kind van 4-6 jaar 12 uur slaap nodig, een kind van 7-9 jaar 11 uur en een kind van 10-13 jaar 10 uur slaap per etmaal (8).


De jongste kinderen (tot 4 jaar) slapen volgens de ouders bijna allemaal tenminste 12 uur per etmaal. Van de oudste kinderen (8-12 jaar) slaapt 88% tenminste 11 uur per nacht.

Ouders vinden over het algemeen dat hun kind voldoende slaapt, zowel doordeweeks als in het weekend.


"Slechts 5% van de ouders vindt dat hun kind niet genoeg slaapt."

GEZONDHEID

MENTAAL


In de kindermonitor is de SDQ-vragenlijst opgenomen, waarmee kinderen met een verhoogde kans op psychosociale problematiek kunnen worden gesignaleerd.

"Bijna een kwart van de kinderen (4-12 jaar) heeft een matig verhoogde of verhoogde kans op psychosociale problematiek: meer jongens (27%) dan meisjes (18%)."


Kinderen in de oudste leeftijdsgroep en kinderen uit lage SES-gezinnen hebben vaker een verhoogde kans op psychosociale problemen dan jongere kinderen en kinderen uit hoge SES-gezinnen. Het percentage kinderen met een indicatie voor psychosociale problematiek is in 2017 toegenomen ten opzichte van 2013: 23% vs 18%.


We zien dat het risico op psychosociale problematiek hoger is bij kinderen van ouders met problemen zoals geldgebrek, werkloosheid, psychische problemen of een vechtscheiding.

GEZONDHEID

WEERBAAR EN PESTEN


Kinderen die weerbaar zijn, kunnen goed hun grenzen aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen, maar ook steun te zoeken (10).


"Bijna 60% van de ouders vindt hun kind (4-12 jaar) meestal weerbaar. 7% vindt hun kind meestal niet weerbaar, de rest vindt dat hun kind soms weerbaar is."


87% van de ouders geeft aan dat hun kind (meestal of altijd) praat met de ouders of met iemand anders als het zorgen of problemen heeft. Negen procent praat (meestal) niet. Kinderen die minder weerbaar zijn hebben een grotere kans om slachtoffer van pesten te worden.

Meer informatie over pesten.


"9% van de ouders maakt zich zorgen omdat het kind pest of wordt gepest."


Ongeveer 3% van de kinderen van 4-12 jaar wordt volgens de ouders wekelijks gepest, 23% wordt minder dan twee keer per maand gepest en 69% wordt nooit gepest. Pesten komt vaker voor bij jongens en bij oudere kinderen.


Het pesten gebeurt vooral op school (83%) of in de buurt (17%). 3% van de ouders van 8-12 jarige kinderen geeft aan dat het kind wordt gepest via internet of sociale media. Meisjes worden vaker online gepest dan jongens.